Traktörün Ana Organları ve Görevleri Nelerdir?

: 21 September 2022 / Okuma Süresi : 4 dk. /

Traktörün ana organları, traktörün işlevini yerine getirebilmesi ve sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli olan organlardır.

Traktörün Ana Organları ve Görevleri Nelerdir?

Tarımın kalbi olan traktörler çeşitli parçalardan oluşmaktadır. Bu nedenle traktörün işlevini yerine getirebilmesi için her bir parçanın ayrı bir görevi vardır. Yazımızda traktörün ana organları ve görevleri yer almaktadır.

Traktörün Ana Organları

Tarımsal işlerde kullanılan traktörlerin ana organlarını aşağıdaki gibidir:

Ana Organların Görevleri Nelerdir?

Traktörün ana organları farklı görevlere sahiplerdir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.

Motor

Traktörün tüm çalışmaları için güç sağlayan en önemli parçadır. Motorda üretilen güç, aktarma organları tarafından tekerlekler ve kuyruk miline iletilir. Dolayısıyla motor traktörün kalbidir. Traktörlerde en fazla dört zamanlı içten yanmalı motorlar kullanılmaktadır.

Aktarma Organları

Traktörün ana organları arasında yer alan aktarma organları; kavrama, vites kutusu, diferansiyel ve son redüksiyondan oluşmaktadır. Bu nedenle aktarma organları traktörün motoru kadar önemlidir.

Kavrama

Kavrama, motorun ilk hareketini sağlamak, vites değiştirmek, motor ve vites kutusunun devrini eşitlemek için kullanılmaktadır. Bu nedenle kavramalar, motor ile vites kutusu arasında çözülebilir bir bağlantı sağlarlar.

Traktörün Ana Organları: Vites Kutusu

Vites kutusu kavrama üzerinden gelen motor hareketinin tekerleklere istenilen devirlerde ve hızda ulaşmasını sağlayan organdır.

Diferansiyel

Sürüş güvenliği için traktör virajı dönerken dış tarafta bulunan tekerleklerin içtekilere göre daha fazla dönmesi gerekmektedir. Dıştaki tekerleklerin içtekilere göre daha fazla dönmesini sağlayan organ diferansiyeldir.

Kuyruk Mili

Kuyruk mili, dönerek çalışan makinelere hareket iletimini sağlayan organdır. Tarla çalışmalarında kuyruk milinden hareket alan aletlerin bulunması nedeniyle günümüzde kuyruk mili; dakikada 540 devir/dakika veya 1000 devir/dakika yapacak şekilde iki farklı yapıda imal edilmektedir

Traktörün Ana Organları: Dümenleme Sistemleri

Dümenleme sistemi, traktörün ön tekerleğine yön açısı vererek ya da paletli traktörlerde paletlerden birisini yavaşlatarak dönmeyi sağlayan organdır.

Standart tip tarla traktörlerinde ilerleme hareketi sadece arka tekerleklerden verilmektedir. Ön tekerlekler yalnızca dümenleme görevi görmektedir. Ancak bazı traktörlerde ön tekerlekler de ilerleme hareketi verebilmektedir. Bu sayede dört tekerleğin birlikte hareketi (çift çeker) ile traktör çeki gücü daha da artar. Bu sayede zor çalışma şartlarında patinaj ve benzeri durumlar azaltılmaktadır.

Traktörlerde dümenleme;

  • Akstan dönmeli ve
  • Belden bükmeli dümenleme olmak üzere iki değişik şekilde yapılmaktadır.

Akstan dönmeli dümenleme sistemi kendi içinde iki tekerlek dümenlemeli ve dört tekerlek dümenlemeli olarak ikiye ayrılır.

Günümüzde;

  • Mekanik dümenleme,
  • Hidrolik dümenleme,
  • Hidrolikle takviye edilmiş dümenleme,
  • Hidrostatik dümenleme olmak üzere dört şekilde dümenleme yapılmaktadır.

Traktörün Ana Organları: Fren Sistemi

Traktörün ana organları arasında bulunan fren sistemi, sürüş güvenliği için en önemli organdır. Çünkü fren hareket hâlindeki traktörün yavaşlamasını ya da durdurulmasını sağlayan sistemdir.

Traktörlerde frenler iki çeşitte bulunmaktadır. Bunlar;

  • El freni (park freni)
  • Ayak freni (işletme freni / hareket freni) şeklindedir.

İşletme freni ayakla, park freni ise elle kullanılmaktadır. Ancak standart traktörlerde sadece arka tekerlekler frenlenmektedir. Frenleme ya tekerlek içinde ya da diferansiyel çıkışında gerçekleşir. Ayrıca çift çeker traktörlerde ön tekerlekler için de frenleme sistemi bulunmaktadır.

Traktörde Arka Bağlantı Düzenleri

Traktörler değişik kullanım şartlarına ve ayrıca hedeflerine göre alet ve makinelerin bağlanarak çekilebilmesi için çok sayıda bağlantı düzeneklerine sahiptir. Traktör arka bağlantı düzenleri, çekilir tipteki aletlerin, römorkların traktöre bağlanarak çekilmesi için kullanılmaktadır.

Çekme düzenleri:

  • Yüksek çeki bağlantısı,
  • Salınımlı çeki demiri,
  • Delikli çeki demiri,
  • Çabuk bağlanan çeki kancası şeklindedir.

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.