VOLVO

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.

Volvo 1927 yılında Assar Gabrielsson ve Gustaf Larson tarafından kurulmuştur. Genel merkezi İsveç’tir. II. Dünya Savaşı sonrası arabaları uluslar arası pazara sunulmuştur. Fabrikamızda bu markaya uygun olarak debriyaj parçaları üretilmektedir.

Volvo Hakkında

Volvo Group 1927 yılında SKF markasının bilya üreticisi olarak kurulmuştur. İlk arabası İsveç Göteborg’da bulunan fabrikada üretilmiş ve aynı zamanda satışa sunulmuştur. 1927 yılında sadece 297 adet otomobil üretilmiştir. Serie 1 adı ile tanınan ilk kamyonu ise 1928 yılının Ocak ayında piyasa sürülmüştür. 1930 yılında Avrupa’ya kamyon ihracatını başlatmıştır. Ancak arabalarının ihracatı ancak II. Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşmiştir.

Volvo tır, otobüs, iş makinesi, deniz motoru ve ayrıca endüstriyel motor üreten bir firmadır. Volvo Cars, Volvo Group tarafından 1999 yılında Ford Motor Company’e satılmıştır. Ardından Çin merkezli olan Geely firmasına satılmıştır.

1990 yıllarına kadar Volvo’lar kutu gibi olmaları ile ünlenmişlerdir. Bu tasarımı seven kadar sevmeyen kişiler de oldukça fazlaydı. Ancak 1990’lı yılların ortasında otomobillerin hatlarını daha yuvarlak ve modern bir şekilde üretmeye başlamıştır. 2000’li yıllarda ise otomobil tasarımında köşeler tekrar ön plana çıkmaya başlamıştır.

Bahsedilen faaliyetleri dışında Volvo’nun uçak endüstrisinden finans sektörüne kadar geniş faaliyet alanları bulunmaktadır.

Volvo’nun denizcilik tarihi de oldukça eskilere dayanmaktadır. 1907 yılında kurulan Pentaverken, 1935 yılında Volvo tarafından satın alınmıştır. 1929 yılında ilk deniz motorunu, U – 21’i pazara sunmuştur. Bu ürünün üretimi 1962’ye kadar sürmüştür.

Firmanın ilk otobüsü olan B1 1934 yılında piyasaya sürülmüştür. Ayrıca şirket 1940’lardan başlayarak uçak motorlarının üretimine de başlamıştır.

Logo

Volvo’nun logosu demirin antik simgesi olarak kullanılmaktadır. Bu simgenin seçilmesinin nedeni ise; arabalarda kullanılan çeliğin dayanıklılığını anlatmak içindir. Volvo logosunda İsveç çeliğinin dayanıklılığına dikkat çekmektedir.

Izgarasını boydan boya geçen diyagonal çizgi zamanla markanın simgesi haline gelmiştir. Aslında bu çizgi ilk Volvo’larda logoyu ızgaraya tutturmak için kullanılmıştır. Ancak zamanla en tanınan özelliği haline gelmiştir.

Volvo Güvenliği

Volvo uzun yıllardık sağlamlıkları ve güvenilirlikleri ile pazarlanmaktadır. Çünkü şirket devletlerin otomobil güvenliklerine öncelik vermeye başlamadan çok önce araç güvenliğini arttırmak için çalışmalar yapmıştır.  Bu doğrultuda;

  • 1944 yılında lamine cam PV modelinde kullanılmaya başlanmıştır.
  • 1956 yılında Amazon modeli ile içi keçe ya da daha yumuşak bir maddeyle doldurulmuş gösterge paneli kullanmaya başlamıştır.
  • 1958 yılında şirketin mühendisi Nils Bohlin 3 noktalı emniyet kemerini icat etmiştir. Ayrıca patentini almıştır. Aynı zamanda bu emniyet kemeri günümüzde bütün araçlarda kullanılmaktadır.
  • 1959 yılında çoğu arabada emniyet kemeri bulunmazken icat edilen 3 noktalı emniyet kemeri Volvo’nun ürettiği araçlarda standart olarak kullanılmaya başlanmıştır.
  • 1964 yılında arkaya dönük ilk çocuk araba koltuğunu üretmiştir.
  • 1986 yılında arabanın arka camının üstünde bulunan stop lambasını kullanmaya başlamıştır. Günümüzde stop lamaları çoğu arabada standart hale gelmiştir.
  • 1991 yılında Yandan Darbe Koruma Sistemi (SIPS)’ni geliştirmiştir. Bu sistem sayesinde yandan gelen herhangi bir darbede, oluşan enerji kapıdan uzaklaştırılarak güvenlik kafesine aktarılmaktadır.

Üç Haneli Modellerin Anlamı

1968 yılında Volvo otomobillerine üç haneli sayılar vermeye başlamıştır. Bu sayılar 140 serisi ile başlamaktadır. Firmanın bu üç haneli sayılarda amaçladığı şey; otomobilin özelliklerinin model sayısından anlaşılabilmesiydi. Bu nedenle ilk numara serinin numarasını, ikinci numara silindir sayısını ve üçüncü numara ise kapı sayısını ifade etmektedir. Örneğin; 242 dendiği zaman 2. seriden, 4 silindir motorlu ve 2 kapılı bir otomobilden bahsedilmektedir. Ancak bazı istisnalar bulunmaktadır. Bu istisna modeller dışında çoğu otomobil modeli için bu sistem geçerlidir.  Zamanla numaraların bu anlamları içermesinden vazgeçilmiştir. Ancak bahsedilen döneme denk gelen araçlar için bu durum hala geçerlidir.

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.

Kategoriler

Markalar