Mühendislikte hidrolik sistemler terimi, bir motora güç sağlamak için basınçlı sıvı kullanarak çalışan sistemleri ifade etmektedir. Hidroliğin kullanımının keşfi, ağır yükleri kaldırmak ve büyük şaftları mekanik bir bağlantı yoluyla minimum girdi ile döndürmek gibi önemli işlerin yapılmasını sağlamıştır. Çünkü bu sistemler, büyük miktarda güç üretmek için az miktarda sıvıya basınç uygularlar.
Hidrolik Hangi Alanlarda Kullanılır?
Hidrolik güç sistemleri, mekanik ve elektrik sistemlerden çok daha esnektir. Aynı zamanda eşit büyüklükteki sistemlerden daha fazla güç üretilmesini sağlar.
Bilimdeki son gelişmelerle birlikte, daha önce keşfedilmemiş arazilerde ve yerlerde tarıma dayalı endüstriler ortaya çıkmıştır. Bu alanların topografyası, arazi kullanım standartlarını karşılamak için çeşitli değişikliklerden geçmek zorundadır. Kamyon ve traktör gibi ağır makineler belirli bir süre içinde zorlu iklim koşullarında çalışmak zorundadır. Bu makineler, yorucu çalışmaya çok fazla maruz kaldıkları için ağır hizmet tipi motorlar kullanırlar.
Söz konusu bu makinelerin performansını korumak ve ömrünü uzatmak için motor içinde ortaya çıkan sürtünme azaltılmalıdır. Bu noktada motorların daha sağlam ve gelişmiş hale gelebilmesi için hidrolik teknoloji ön planda olmalıdır. Çünkü bu bileşenler krank millerini tahrik ederken yüke dayanan ve sürekli olarak yüksek güç üretimi sağlamalıdır.
Dolayısıyla hidrolik güç sistemleri;
- Gemi güverte vinçlerinde,
- Gemilerin yük doldurma ve boşaltma işleminde,
- Uzay teleskoplarında,
- Trenlerde,
- Barajlarda,
- Enerji Santrallerinde,
- Uçak yön kontrol sistemlerinde,
- Maden üretiminde,
- İş tezgahlarında,
- Enjeksiyon preslerinde,
- Ağır sanayi makinelerinde kullanılmaktadır.
Traktör Hidrolik Parçaları Nelerdir?
Traktörde bulunan hidrolik parçaları aşağıdaki gibidir:
- Pompa
- Silindir
- Piston tank
- Kontrol vanası
- Emniyet valfi
- Hortum ve bağlantı parçaları
- Kaldırma kolları eksantrik mili
- Orta kol
Pompa
Dişli pompa, dalgıç pompa, kanatlı pompa ve vidalı pompa gibi çeşitli türleri bulunmaktadır. Dişli pompalar, bir dalgıç pompaya kıyasla büyük miktarda yağ akıtabildikleri için traktörlerde yaygın olarak kullanılırlar.
Silindir
Bir piston ve bir biyel ile donatılmış daha büyük bir silindirdir. Aynı zamanda ram silindiri olarak da adlandırılmaktadır.
Piston, silindir içinde hareket eder. Silindirde ileri geri harekete neden olur. Pistondan gelen gücü kaldırma kollarına ileten parça biyel koludur. Kaldırma kolu basınçla kaldırılır, ağırlığıyla alçalır.
Piston Hidrolik Tank
Tank; akışkanı depolayan, aynı zamanda çalışma şartlarına uygun şekilde hazırlayan devre elemanlarıdır. Akışkan, tank üzerinden pompayla sisteme iletilir. Devre elemanlarında kullanılmaktadır. Sonrasında sistemden geri dönerek tekrar tanka boşalır. Akışkanın geri dönüşü sayesinde tank, soğutma işlemini yapar. Aynı zamanda sistemdeki kirlilikler ve istenmeyen maddeler de akışkandan ayrıştırılır.
Kontrol Vanası
Yağın hareketini kaldırma için istenilen yön, büyüklük ve ayrıca hıza sahip olacak şekilde kontrol eder.
Yağ Filtresi
Yağın geçişinde uygun bir konuma yerleştirilmiş küçük bir filtredir. Dolayısıyla yağın filtrelenmesi için kullanılmaktadır.
Traktörlerde Hidrolik Sistem Nasıl Çalışır?
Hidrolik pompa yağ deposundan yağı çeker ve sonrasında yüksek basınç altında kontrol valfine gönderir. Oradan yağ, pistonu çalıştırmak için silindire gider ve bu da kaldırma kollarını kaldırır. Pompa, motora bağlı uygun dişlilerle çalıştırılmaktadır.
Yağı depolamak için iki tür düzenleme bulunmaktadır. Bazı traktörlerde hidrolik sistem ve transmisyon sistemi için ortak bir yağ deposu bulunmaktadır. Şanzıman odasında yağ için ayrı özel bir tank vardır. Bazı traktörlerde şanzıman odasının kendisi bir hidrolik deposu gibi çalışır. Hem şanzıman hem de hidrolik sistemler için aynı yağ kullanılmaktadır.