Traktörünüzü Kışa Hazırlayın

: 24 January 2023 / Okuma Süresi : 4 dk. /

Traktör faaliyetlerinin kış mevsiminde sekteye uğramaması ve makinenin arızalanmaması için mutlaka kış için hazırlık yapılmalıdır.

Traktörünüzü Kışa Hazırlayın

 

Traktörlerin kış mevsimine hazırlanması sürdürülen faaliyetlerin sekteye uğramaması açısından oldukça elzemdir. Dolayısıyla traktör kullanıyorsanız kış mevsimi için ne yapmanız gerektiğini mutlaka bilmelisiniz.

Traktörler Neden Kış Mevsimine Hazırlanmalıdır?

Traktörlerin kış çalışmalarına hazırlanması için bazı uygulamaların yapılması oldukça iyidir. Çünkü bu sayede birkaç temel şeyi kontrol ederek sizin ve çevrenizdekilerin daha güvende olacağını bilirsiniz. Aynı zamanda soğuktan, yağmurdan, çamurdan ve kötü hava koşullarından dolayı işlerinizin sekteye uğramasını da önemli ölçüde önlersiniz.

Traktör Kış Mevsimine Nasıl Hazırlanır?

Traktörünüzü kış mevsimine hazırlamak için temin etmeniz gereken birtakım ürün ve kontrol etmeniz gereken birkaç faktör bulunmaktadır. Bunları yerine getirdiğiniz zaman traktör kış mevsiminde de verimli bir şekilde kullanılabilmektedir.

Işıklar 

Günlerin kısaldığı kış mevsiminde traktör ışıklarının düzgün çalışması önemlidir. Nereye gittiğinizi görebilmeniz kadar insanların da sizi görebilmesi açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle ışıkları kontrol etmek gibi basit şeyler sürüşünüzü çok daha güvenli hale getirir.

Antifriz

Antifriz, donma noktasını düşürmek için suyla karıştırılan bir katkı maddesidir. Ayrıca suyun kaynama noktasını da yükseltmektedir. Bu sayede motorun aşırı ısınmasını önler ve motor korozyonunu en aza indirir. Ancak iyi çalışması için doğru konsantrasyonda antifriz eklenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle kış yaklaşırken sadece antifriz seviyesini kontrol etmekle kalmamalı, aynı zamanda antifriz konsantrasyonunu da kontrol etmelisiniz.

BMC motorları, Perkins motorları ve Leyland motorları mavi antifriz kullanmaktadır. Mavi antifriz 2 yıllık bir ömre sahiptir. Bu nedenle motorunuza yeterli koruma sağlamaya devam etmesi için antifrizinizi iki yılda bir değiştirmeniz gerekmektedir.

Lastikler

Su birikintileri ve çamurdan en çok etkilenecek traktör elemanı lastiklerdir. Bu nedenle lastiklerinizin genel durumunu çatlaklara karşı kontrol etmeli ve kış koşullarına dayanabileceklerinden emin olmalısınız. Ayrıca lastik basınçlarını kontrol etmek de iyi bir fikirdir. Çünkü soğuk, lastiklerdeki basıncın düşmesine neden olabilmektedir.

Doğru lastik basınçlarını, traktörünüzün modeli için atölye kılavuzlarında veya operatör el kitaplarında bulmanız mümkündür.

Ön Cam Silecekleri

Sonbahar gelince yağmur da başlar. Bu yağmur, kurak bir yazdan sonra stokları yenilemek için çok iyi olsa da su birikintileri ve çamura neden olur. Yağmur yağarken önünüzü rahat bir şekilde görebilmeniz önemlidir. Bu nedenle ön cam sileceklerinizin çalıştığından mutlaka emin olmanız gerekir.

Yağ Seviyeleri

Kış mevsimine hazırlanırken traktör yağ seviyelerini mutlaka kontrol etmelisiniz. Motor, hidrolik, şanzıman ve direksiyon pompasındaki yağ seviyelerinin kontrol edilmesi arıza olasılığını en aza indirmektedir.

Fan Kayışı

Kışa girerken fan kayışı ve su sistemini kontrol etmek de büyük önem tanımaktadır. Fan kayışında yeterli gerginlik olup olmadığını kontrol etmeli ve gerekirse değiştirmelisiniz. 

Piyasada çeşitli fan kayışları bulunmaktadır. Bu nedenle hangisine ihtiyacınız olduğuna karar vermek oldukça zor olabilir. Bu noktada uzman kişilerle iletişime geçmek size fayda sağlayacaktır

Yakıt Deposu Seviyesi

Havalar soğudukça özellikle sabahları traktörler çok daha zor çalışabilmektedir. Bu durum tabi ki bulunduğunuz bölgenin soğukluğuna bağlı olarak değişmektedir. Ancak çok soğuk bir yerdeyseniz ve traktörü çalıştırırken zorlanıyorsanız yakıt deposu seviyesine dikkat etmelisiniz.

Kış aylarında soğuk havalarda araçların kolay çalışması için yakıt deposunun yarı dolu olması oldukça etkili olmaktadır. Bunun yanında yakıt deposundaki nemin donmasını engellemek için ayda bir depoya buz önleyici katkı maddesi eklenmelidir.

Tüm bunlara dikkat ederek soğuk havalarda traktörünüzün daha kolay çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında gece 2 veya 3 kez 10'ar dakika traktörünüzü rölantide çalıştırmanız, sabah daha kolay çalışmasını sağlayacaktır.

 

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.