ISO 9001 Belgesi Nedir?

: 25 April 2022 / Okuma Süresi : 4 dk. /

ISO 9001 bir kurumun Kalite Yönetim Sistemi tarafından denetlendiğini belirlenen standartlara uygunluğunu gösteren belgedir.

ISO 9001 Belgesi Nedir?

ISO 9001 belgesi resmi anlamda firmaya değer katan bir belge / sertifikadır. Firmanın Kalite Yönetim Sistemi tarafından denetlendiğini ve aynı zamanda ISO’nun belirlemiş olduğu standartlara uygun olduğunu göstermektedir. HARS Traktör A.Ş. olarak; WCS tarafından belgelendirilen ISO 9001:2015 standartlarına göre yedek parça üretimi yapmaktayız.

ISO 9001 NEDİR?

iso 9001 sertifikası nedirISO 9001 uluslar arası alanda dünyanın önde gelen kalite yönetim standardı olarak kabul edilmektedir. Açılımı Uluslar Arası Standardizasyon Teşkilatı’dır. Bu nedenle kurum ve kuruluşlar açısından oldukça önemlidir. Ayrıca dünya çapında 170’ten fazla ülkede kullanılmaktadır. Standartlar günümüz ihtiyaçlarına uygun bir şekilde tasarlanmaktadır. Bu sayede profesyonellerin ve toplumun hizmet ve ürünlerden maksimum verim almalarını sağlamaktadır.

Söz konusu belge, bir kurumun Kalite Yönetim Sistemi tarafından denetlendiğini ve ayrıca ISO tarafından belirlenmiş olan standartlara uygunluğunu gösteren belgedir. Aynı zamanda söz konusu belge tarafından kurum ve kuruluşların ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanması, ilgili kurumun piyasada daha da öne çıkmasını sağlamaktadır. Genel bir kalite standardı yakalamak için ISO 9001 belgesi oldukça önemlidir.

Belgenin standartları;

  • Genel standartlar bütünüdür.
  • Ürün ile değil süreç ile ilgilidir.
  • Süreçlerin kontrol edilmesi ve geliştirilmesi için kullanılmaktadır.
  • Nihai ürünün her zaman istenen sonucu vermesi ile ilgilenmektedir.

ISO 9001, ilgili kurumun toplam kalite yönetimine bağlı olarak faaliyetlerini sürdürdüğü anlamına gelmektedir. Toplam kalite yönetimi;

  • Müşteri odaklılığı,
  • Organizasyon genelinde uygulanan ve sürekli gelişen süreç yaklaşımını,
  • Kritik süreçleri ve bu süreçlerin etkileşimlerini içermektedir.

ISO 9001 Belgesinin Amacı

ISO 9001 belgesinin amacı iki farklı şekle sıralanmaktadır. Bu amaçlar;

  • Gerçekleşen organizasyonları müşteri hizmetleri ve tedarik sürecinde mükemmelliğe ulaştırmak
  • Ürünlerin yasal ve düzenleyici gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamak

Bu belge performansını geliştirmek ve iyileştirmek isteyen her organizasyon, işletme ya da departman tarafından kullanılabilmektedir.

ISO 9001 Belgesinin Faydaları

Söz konusu belge işletme ya da kurumların genel kalite anlayışı hakkında bilgi vermektedir. Dolayısıyla bu belgeye sahip olan kurumların piyasa şartlarında daha avantajlı olmasını sağlamaktadır. Bu belgenin işletmelere olan faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Daha uygun maliyetli iş olanağı sunar.
  • İletişim sürecini geliştirir. Aynı zamanda planlama ve yönetim süreçlerinin de geliştirilmesine katkı sağlar.
  • Güvenilirliğin artmasını sağlar.
  • Rekabet gücünü arttırır. Aynı zamanda pazar payını da arttırır.
  • Ürün ya da hizmet sunumunda tutarlılık sağlar.
  • Üretkenliğin artmasını sağlayacak süreçlerin entegrasyonunu sağlar.
  • Pazar fırsatlarına daha esnek ve daha hızlı yanıt verilmesine yardımcı olur.
  • ISO 9001 belgesi müşteri memnuniyetinin geliştirilmesini sağlar. Aynı zamanda müşteri sadakatinin artmasına da yardımcı olur.
  • Kaynakların etkin kullanımını sağlar. Bu sayede daha düşük maliyetler ortaya çıkar. Aynı zamanda döngü süreleri kısalır.

Kalite Yönetim Sistemi’nin Kurulması

iso 9001Kalite Yönetim Sistemi’nin kurulması 5 farklı aşamada gerçekleşmektedir. Bu aşamalar;

1.Aşama: KYS kurmanın ilk aşaması eğitimdir. Şirkette sertifikasyondan sorumlu kişi ya da kişilerin ISO 9001:2015 temelleri eğitim kursuna ve aynı zamanda iç denetçi kursuna gitmesi gerekmektedir. Bu eğitimin akredite edilmiş eğitim firmalarından alınması oldukça önemlidir.

2.Aşama: İkinci aşama yönetim sisteminin kurulmasını içermektedir. Bu aşamada şirket hedeflerine bağlı kalınarak hedefler belirlenir. Aynı zamanda mevcut faaliyetlerde nelerin eksik olduğu da tespit edilmelidir. Prosedürler, talimatlar ve aynı zamanda çalışma kuralları gibi önemli unsurların da belirlenmesi gerekmektedir.

3.Aşama: Bu aşamada yönetim çerçevesi uygulamaya alınmaktadır. Belge kontrolleri yapılır ve daha sonra yönetim prensipleri çalışanlara aktarılır. 3. aşama Kalite Yönetim Sistemi’nin ilk uygulandığı aşamadır.

4.Aşama: Sistemin bozuklukları bu aşamada onarılır. Bir önceki aşamada uygulamaya alınan KYS ile sistemde var olan sıkıntılar gün yüzüne çıkacaktır. Dolayısıyla bu aşamada standartlar göz önüne alınarak gerekli düzeltmeler ve kontroller yapılır.

5.Aşama: Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bu aşamada belge başvurusu yapılmaktadır.

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.