Kullanılmış traktör satın almadan önce bazı faktörleri göz önünde bulundurarak traktörün bakımının ihmal edilip edilmediğini anlamanız mümkündür. Bakımı ihmal edilen bir traktörün ömrünün kısaldığı doğrudur. Bu nedenle ikinci el traktör satın almadan önce doğru faktörleri incelemeyi öğrenmeniz gerekmektedir.
Traktör Satın Alma Rehberi
Güvenlik Özelliklerini Kontrol Edin
Kullanılmış traktör satın almadan önce ilk olarak ROPS'u kontrol edin. Hemen hemen tüm modern traktörlerde devrilme çubuğu bulunmaktadır. Ancak bazı eski traktörlerde bu çubuk yoktur. Daha yeni model bir traktöre bakıyorsanız ve ROPS eksikse, satıcıya bunun çıkarılıp çıkarılmadığını ve hâlâ onda olup olmadığını sorun.
Emniyet şalterleri: Emniyet şalterlerini traktörün farklı alanlarında bulabilirsiniz. Bunun için debriyaj pedalını, fren pedalını, şanzımanı ve PTO'yu kontrol edin.
Görsel Bir İnceleme Yapın
Ezik, pas ve eksik boyaları fark etmek için traktörün etrafında dolaşın. Traktör kötü durumdaysa, bir kaza geçirmiş veya ihmal edilmiş olabilir. Bu da mekanik olarak sağlam olmayabileceği anlamına gelir. Boya eksikse ancak sac iyi durumdaysa, yeniden boyamak sorun değildir.
Lastiklerde aşırı veya düzensiz aşınma olup olmadığını kontrol edin. Diş derinliği, hasar ve yama gibi onarım belirtileri olup olmadığına bakın.
Su Pompasını Kontrol Edin
Kullanılmış traktör satın almadan önce mutlaka motorun çalışıp çalışmadığından emin olun. Her şeyin sıkı olduğundan emin olmak için kayışları da kontrol edin.
Sıvıları Kontrol Edin
Motor kapalı ve soğukken kaputu açın ve tüm sıvıları mutlak kontrol edin.
- Kapağı radyatörden çıkarın. Soğutma sıvısı olduğundan ve içinde yüzen yağ olmadığından emin olun.
- Motor yağını kontrol edin. Seviyeyi kontrol etmek için yağ çubuğunu kullanın
- Şanzıman / hidrolik yağını kontrol edin. Hidrolik yağ neredeyse berrak olmalıdır.
- Kapağı vidalayın ve sıvı seviyesini kontrol edin. Çoğu modern traktörün hidrolik direksiyon için ayrı bir deposu bulunmamaktadır.
Debriyaj ve Fren Pedalını Gözden Geçirin
Debriyaj ve fren pedallarındaki aşınma ve yıpranma, size traktörün nasıl kullanıldığı hakkında çok şey söyleyecektir. Pedallardaki çukurlar ve boya aşınmışsa, bu genellikle traktörün ömrünü kısaltacak şekilde fren veya debriyaj kullanıldığını göstermektedir.
Elektroniği Kontrol Edin
Kullanılmış traktör satın almadan önce her şeyin çalıştığından emin olun. Flaşörleri, gösterge ışıklarını ve farları kontrol edin. Yanması, yanıp sönmesi veya ses çıkarması gereken her şeyin yapması gerekeni yaptığından emin olun.
Egzozu Kontrol Edin
Frenleri kilitleyin, şanzımanın boşta olduğundan emin olun ve traktörü çalıştırın. Traktörün birkaç dakika ısınmasına izin verin ve dumana bir bakın. Dumanın rengi motor sorunlarına işaret edebilmektedir. Traktör ilk çalıştırmadan sonra duman püskürtmeye devam ederse, bu durum büyük bir soruna işaret edebilmektedir.
Direksiyon Simidini Çevirin ve Lifti Kaldırın
Traktör hidrolik direksiyona sahipse direksiyon yumuşak ve kolay bir şekilde dönmelidir. Sallanıyorsa sıvı seviyesi düşük olabilir veya sıvıyla ilgili bir sorun olabilir. Pompa veya filtre / emme ızgarasında da bir sorun olabilir.
Kaldırma kolunu kaldırın. Güzel ve pürüzsüzse iyi durumdadır. Sallanırsa, dahili bir sıvı sorunu veya asansörle ilgili bir sorun olabilir.
Frenleri Kontrol Edin
Kullanılmış traktör satın almadan önce ayağınızı debriyaja koyun, düşük vitese geçin ve sağ ayağınızı frenlerden birine koyun. Yavaşça debriyajı bırakın. Fren, traktörün hareket etmesini önlemelidir. İkinci frenle de aynı işlemi yapın. Her iki fren de traktörü yerinde tutabilmelidir. Aynı zamanda debriyaj performansını da kontrol edin.
Saat Ölçere Bakın
Ön panelde, traktörün kaç saat kullanıldığını gösteren bir saat ölçer bulunmaktadır. Saat ölçer hala çalışıyorsa, motor açıkken zamanlayıcının ilerlediğini görmelisiniz. Bunu görmüyorsanız, traktörün gerçekte ne kadar kullanıldığını bilmenin bir yolu yoktur.