Traktör Bakımı Nasıl Yapılır?

: 6 July 2022 / Okuma Süresi : 4 dk. /

Traktör bakımı, kullanılan traktörün özelliklerine göre değişiklik gösterse de uygulanması gereken temel kurallar bulunmaktadır.

Traktör Bakımı Nasıl Yapılır?

Son derece kullanışlı olan traktörlerin doğru bakım ile uzun yıllarca kullanılması mümkündür. Çok sayıda farklı traktör olduğu için bakım rutinleri de traktörden traktöre farklılık göstermektedir. Ancak uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabilmeniz için gerekli olan temel bakımlar bulunmaktadır. Yazımızda traktör bakımı ile ilgili genel bilgileri bulabilirsiniz.

Traktör Bakımı

Traktörünüz için yapabileceğiniz temel bakımlar aşağıda sıralanmıştır.

Düzenli Denetim

Düzenli denetim;

  • Gözle kontrol,
  • Işık testi,
  • Lastik basıncının kontrolü,
  • Kayış ve hortumların incelenmesi,
  • Hidrolik sistemin test edilmesi,
  • Hava filtresinin değiştirilmesi gibi uygulamaları kapsamaktadır.

Gözle Kontrol

Traktörünüzde planlı bir bakıma başlamadan önce yıpranmış, kırılmış ya da kirli görünen bir şey olup olmadığını görmek için her şeyi kontrol etmelisiniz. Bu sayede gözünüzden bir şey kaçma ihtimalini en aza indirirsiniz.

Işık Testi

Bazı traktörlerde hiç ışık bulunmayabilmektedir. Ancak bazılarında dönüş sinyalleri ve iç aydınlatma içeren kapsamlı bir aydınlatma sistemi mevcuttur. Her kullanımdan sonra mevcut ışıkların her biri kontrol edilmelidir. Bu sayede varsa eğer elektrik sorunlarını fark edersiniz. Bir ışık çalışmıyor ise, değiştirilmesi gereken bir ampul ya da sigorta olabilir.

Lastik Basıncının Kontrolü

Lastik basınç göstergesi kullanarak lastik basıncını kontrol edin. Çıkan değeri mutlaka lastiğin yan duvarında yazılı olan değer ile karşılaştırın.

Traktör lastikleri yıllarca dayanabilen parçalardır. Ancak lastiklerin az şişirilmesi lastiklerin daha hızlı aşınmasına ve zarar görmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda yakıt tüketiminin artmasına da yol açmaktadır.

Sıcak havalarda lastikler daha hızlı bir şekilde basınç kaybederler. Bu zamanlarda lastik basıncının daha sık kontrol edilmesi gerekmektedir.

Kayışların ve Hortumların İncelenmesi

Traktörün motoru bir dizi kauçuk hortuma ve kayışa dayanmaktadır. Bu nedenle kauçuk bileşenlerde herhangi bir aşınma ya da hasar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Herhangi bir aşınma var ise mutlaka değiştirmelisiniz.

Hidrolik Sistemin Test Edilmesi

Traktörün hidrolik sisteminin kontrol edilebilmesi için özel aletlere ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekli aletlere sahip değilseniz eğer her 500 saatlik kullanımdan sonra mutlaka hidrolik sistemin bakımı yaptırmalısınız.

Hava Filtresinin Değiştirilmesi

Hava filtresinin traktörün kullanıldığı ortama bağlı olarak farklı aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir. Filtreler kirli göründükleri zaman değiştirilmelidir. 8 saat kullanımdan sonra hava filtrelerini kontrol edebilir ve değişip değişmeyeceğine karar verebilirsiniz.

Sıvıların Kontrol Edilmesi ve Değiştirilmesi

Traktör bakımı uygulamaları arasında yer alan sıvıların kontrol edilmesi ve değiştirilmesi;

  • Yağ seviyesinin,
  • Radyatör sıvı seviyesinin,
  • Hidrolik sıvının kontrol edilmesini ve değiştirilmesini kapsamaktadır.

Yağ seviyesinin kontrol edilmesi: Traktör çalıştırılıp ısınması için birkaç dakika beklendikten sonra yağ çubuğu çıkarılır, silinir ve tekrar motora takılır. Daha sonra yağ çubuğu çıkarılır ve yağ seviyesine bakılır. Yağ seviyesi düşük ise yağ eklemeli ya da zamanı geldiyse yağı değiştirmelisiniz. Biçme makinesi olan traktörler çalışırken üzerinde bu işlemleri yapmak özellikle tehlikeli olabilir. Bu nedenle traktör bakımı yapılırken traktör çalışmamalıdır.

Yağı her 100 saatte bir değiştirmelisiniz. Ancak farklı traktörler, yağ değişimleri arasında farklı sürelerde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla yağ değiştirme süresini öğrenmek için kullanım kılavuzundan destek alabilirsiniz.,

Yağı değiştirmek için yağ karterindeki tahliye tapasını çıkarılması ve yağın uygun bir kaba boşalması sağlanmalıdır. Yağ boşaltıldıktan sonra boşaltma tapasını yerine takın ve yağ filtresini çıkarın. Yeni yağ filtresini takın ve uygun miktarda (kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi) yağ doldurun.

Radyatör sıvı seviyesinin kontrol edilmesi: Radyatördeki soğutma sıvısının ve su seviyesinin zamanla azalması normal bir durumdur. Bu nedenle belli aralıklarla tamamlanması gerekmektedir. Dolayısıyla sıvı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Sıvı seviyesinin belli periyotlarla kontrol edilmesi soğutma sisteminde meydana gelen sızıntıları erken fark etmenizi sağlayacaktır.

Hidrolik sıvısının değiştirilmesi: Hidrolik sıvısının değiştirilmesi özel aletlerin kullanımını gerektirdiği için bir profesyonel tarafından değiştirilmesi en iyi seçenektir.

Hidrolik sıvısı ve sıvı filtresi her 400 saatlik kullanımdan sonra değiştirilmelidir.

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.