Traktör Parçaları ve Aksesuarları

: 5 February 2023 / Okuma Süresi : 4 dk. /

Traktör parçaları, bir traktörün düzgün bir şekilde çalışabilmesi ve işlerin yürütülebilmesi için son derece önemli parçalardır.

Traktör Parçaları ve Aksesuarları

Traktör, bir çiftçi için olmazsa olmaz makinedir ve birçok parçadan oluşmaktadır. Bu nedenle, traktör parçaları ve parçaların nasıl çalıştıklarını anlamak çok önemlidir. Traktör parçalarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle traktör çeşitlerini anlamak gerekir. Çünkü traktörler güçlerine göre farklı işlevlere sahiptir. 

Çiftlik Traktör Çeşitleri Nelerdir?

Çiftlik traktör çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Ticari Traktörler

Bu traktörler çiftçiler arasında en çok tercih edilen traktörlerdir. Bu traktörlerin genel beygir gücü aralığı 40 ila 100 HP arasındadır. Ayrıca toprak sürme gibi tarım faaliyetlerini gerçekleştirmek ve ağır aletleri kaldırmak için de kullanılmaktadır. 

Kompakt Traktörler / Mini Traktörler

Bu traktörler küçük çiftliklerde kullanıldıkları için bahçe traktörleri olarak da bilinirler. Mini traktörlerin beygir gücü aralığı 30 HP'nin altındadır ve çalışmak için daha az alana ihtiyaç duyarlar. 

Yürüyen Traktörler / Elektrikli Yekeler

Yürüyen traktörler aynı zamanda elle çalıştırılan traktörler olarak da adlandırılmaktadır. Tek seferde yabani otları temizleme, toprağı sürme, ilaçlama gibi çeşitli tarım işlerini gerçekleştirebilirler. 

Elektrikli yekeler herkes tarafından kolayca erişilebilir ve tarlalarda birçok uygulamaya sahip olan makinelerdir.

Temel Traktör Parçaları Nelerdir?

Temel traktör parçaları aşağıdaki gibidir:

Motor

Motor bir otomobilin kalbidir ve tüm güç bu bileşenden üretilmektedir. Üstelik çok çeşitli motorlar bulunmaktadır. Ancak traktörlerin içten yanmalı motorlara ihtiyacı vardır. Adından da anlaşılacağı gibi içten yanmalı motorlarda yanma motor silindirinin içinde gerçekleşir. Ayrıca bir traktör motorunun parçaları, motora 15 ila 100 beygir gücü sağlamak için yanma yoluyla çalıştırılan silindirleri ve pistonları içermektedir.

Aktarma Organları 

Aktarma organları, araca hareket sağlamak için birlikte çalışan bileşenler grubudur. Bileşenleri arasında şanzıman, aks, tahrik mili, diferansiyel ve tekerlekler bulunmaktadır. 

Debriyaj

Motor gücünü şanzımana ileten önemli bir bileşendir. Ayrıca, gerektiğinde şanzımanı motordan ayırmaktadır.

Motorun boğulmasını önlemek için sürüş sırasında vites değiştirmek gerekir. Bu nedenle yumuşak kavramalı, tek ve çift kavramalı gibi çoklu kavrama seçeneklerine sahip bir traktör kullanmak oldukça önemlidir. 

Vites Kutusu 

Traktör parçaları arasında bulunan şanzıman, mevcut hız seçeneklerini tanımlar. Uygun tutuş ve çekiş sağlamak için belirli bir oranda çalışan belirli sayıda vites içerir. 

Tahrik Mili

Tahrik mili, torku ve dönüşü ileten mekanik bir parçadır. Dönerek çalışır ve güç ileri aktarılarak traktöre hareket verilir.

Aks

Aks, traktörün ağırlığını desteklemek için traktörün yapısal bir bileşenidir. 

Diferansiyel

Traktör dönerken aynı aks üzerindeki her bir tahrik tekerleğinin farklı hızlarda dönmesini sağlayan dişli bir sistemdir. Ayrıca, traktörü düzgün bir şekilde hareket ettirmek için dönme eksenini dönüştürmektedir.

Tekerlekler 

Traktör parçaları arasında bulunan tekerlek, göbeği olan dairesel bir nesnedir. Ana bileşenler, zemin üzerinde kolayca hareket sağlamak için aksın etrafında dönerler. Tekerlekler olmadan traktörler hiçbir şekilde hareket etmeyecektir.

Fren Sistemi 

Herhangi bir araç hareket ettiğinde, o aracı durdurmak için bir mekanizmaya sahip olmak güvenlik açısından son derece önemlidir. İşte burada fren sistemi devreye girmektedir. Fren sistemi; kuru diskler veya yağa batırılmış frenler gibi farklı seçeneklere sahiptir.

PTO 

İdeal bir kalkış gücü olmadan traktör hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle PTO her türlü tarım faaliyeti için çok önemlidir. Motor kalkış gücü üretir ve bunu PTO mili aracılığıyla donanımlara iletir. 

Traktör Aksesuarları

Bir çiftlik traktörü, çok sayıda aksesuarla birlikte kullanıldığı için bir çiftçi için son derece değerlidir. Bu aksesuarlar ayrıca traktör parçaları adı altında listelenmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Gölgelik
  • Römork Kancası
  • Çeki demiri ve diğerleri

Traktör aksesuarları ek araçlar kapsamına girer ve bir traktör bu aksesuarlar olmadan çalıştırılabilir.

 

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.