Evrensel Traktör Bakım Kontrol Listesi

: 26 February 2023 / Okuma Süresi : 4 dk. /

Bakım kontrol listesi ile traktörün ve traktör parçalarının uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Evrensel Traktör Bakım Kontrol Listesi

Bir traktör bakım kontrol listesi kullanmak, traktörünüzün sorunsuz çalışmasını sağlamanın harika bir yoludur. Çünkü herkes traktörünün kullanımını kaybetmekten kaçınmak ister. Bu da temel bir traktör bakım kontrol listesi ile mümkündür.

Traktör Bakım Kontrol Listesi

Traktörünüz çalışmak için birkaç sarf malzemesi kullanmaktadır. Ancak bu malzemeler sonsuza kadar dayanmazlar. Bu nedenle bu malzemelerin bakım kontrol listesi ile gözlemlenmesi gerekir.  

Evrensel traktör bakım kontrol listesi aşağıdaki gibidir:

Hidrolik Yağının Kontrol Edilmesi

Çoğu modern traktörde, arkada PTO milinin yanında bir gözetleme camı veya bir yerlerde bir seviye çubuğu vardır. Hidrolik yağ seviyenizi sık sık kontrol etmelisiniz. Çünkü yanlış seviyeler hasara ve performans sorunlarına neden olabilir. 

Motor Yağı

Tıpkı arabanız veya kamyonunuz gibi, traktörünüzün de eninde sonunda yağ değişimine ihtiyacı vardır. Otomobil ve kamyonların aksine, bir traktörün motor yağını kilometreye göre değil, çalışma saatlerine göre değiştirmeniz gerekir. Dolayısıyla traktör bakım kontrol listesi dahilinde motor yağı değişimi de yer almaktadır.

Hava Filtreleri

Traktörler tarlaları biçer ve sürer, ayrıca araba yollarını tesviye eder ve kir, kum, çakıl ve gübre gibi malzemeleri taşır. Bu işler çok fazla toz kaldırabilir. Bu nedenle de hava filtreniz hızla tıkanabilir. Traktörünüzün motorunda bulunan hava filtresi, kir ve toz parçacıklarının motorunuzu içten dışa yok etmesini engellemektedir. 

Traktör bakım kontrol listesi dahilinde hava filtrenizi veya varsa filtrenizin hava kısıtlama göstergesini periyodik olarak incelemelisiniz. Hava filtrenizden gün ışığını göremiyorsanız, traktörünüzün gücü tükeniyorsa ya da önemli ölçüde güç kaybediyorsa hava filtrelerinin değişim zamanı gelmiş demektir.  

Yakıt Filtreleri

Yakıt filtreleri, tıpkı hava filtreleri gibi, traktörünüzün yakıtındaki kirleticilerin motorunuzu içten tahrip etmesini engellemektedir. Birçok dizel traktör, yakıt filtresinde bir su ayırıcı içerir. Dizel yakıttaki su gerçek bir endişe kaynağıdır. Çünkü motorunuza onarılamaz zararlar verebilir. Bu nedenle kendi yakıt sisteminiz hakkında bilgi sahibi olun ve bakımını nasıl yapacağınızı anlamalısınız.

Hidrolik Sistemler

Modern tarım traktörleri, aletleri ve kovalı yükleyicileri çalıştırmak için yerleşik hidrolik sistemlere sahiptir. Bu traktörlerin çoğu, traktör sisteminde dolaşırken hidrolik yağındaki kirleticileri yakalayan bir filtreye sahiptir. Tıkanmış bir filtre basınç sorunlarına neden olarak kovalı yükleyicinizin veya hidrolik ekipmanlarınızın yavaşlamasına veya güç kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle traktör bakım kontrol listesi dahilinde bunları üreticinizin tavsiyesine göre değiştirdiğinizden emin olmalısınız.

Hidrometreler

Soğuk kış aylarından önce, soğutma sıvınızın hala donma sıcaklıklarına dayanabileceğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Soğutma sıvısı hidrometresi kullanarak soğutma sıvınızın donma noktasını test edebilirsiniz. Ek olarak, sisteminizi yıkarken sızıntılara bakmak için bir soğutma sıvısı basıncı kontrolü yapmayı da unutmamalısınız. 

Soğutma Sıvısı

Motor soğutma sıvısı, soğutma sistemindeki aşınma ve yıpranmadan kaynaklanan kirleticileri toplayacak ve zamanla birikintiler oluşmaya başlayacaktır. Ara sıra yapılan yıkama ve sıvı değişimi, soğutma sisteminizde pas ve tıkanıklık gibi iç hasarların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, soğutucunuzu değiştirdiğinizde, termostatınızı da değiştirmeniz oldukça faydalıdır.

Traktör Bakım Kontrol Listesi

  • Yağ seviyesinin kontrol edilmesi -> Traktörü çalıştırmadan önce
  • Yakıt seviyesinin kontrol edilmesi -> Traktörü çalıştırmadan önce
  • Genel gezinti -> Traktörü Çalıştırmadan Önce
  • Tüm sıvı seviyelerinin kontrol edilmesi -> Her 10 saatte bir
  • Hava filtresinin kontrol edilmesi -> Her 10 saatte bir
  • Yakıt haznesinin kontrol edilmesi -> Her 10 saatte bir
  • Tüm bağlantı elemanlarının greslenmesi -> Her 10 saatte bir
  • Motor yağının ve filtresinin değiştirilmesi -> Her 200 saatte bir veya yıllık
  • Kayışların ve hortumların kontrol edilmesi -> Her 200 saatte bir veya yıllık
  • Hidrolik hatların kontrol edilmesi -> Her 200 saatte bir veya yıllık
  • Hava filtresinin değiştirilmesi -> Her 500 saatte bir
  • Yakıt filtresinin değiştirilmesi -> Her 500 saatte bir
  • Hidrolik yağ / trans yağ filtrelerinin değiştirilmesi -> Her 500 saatte bir
  • Termostatın değiştirilmesi -> 2 yılda bir
  • Soğutma sisteminin yeni soğutma sıvısıyla doldurulması -> 2 yılda bir
Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.