Traktörler tarımın odak noktasında bulunan ve gıdaya erişmemizde çok önemli bir görev üstlenen yegane makinelerdir. Bu kadar önemli ve değerli olmaları satın alınırken dikkatli bir şekilde araştırılmalarını gerektirmektedir. Yazımızda traktör satın almadan önce dikkat etmeniz gereken önemli hususları bulabilirsiniz.
Traktör Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Traktör satın almadan önce dikkat etmeniz gereken faktörler aşağıdaki gibidir:
Motor
Motor bir makinenin en önemli kısmıdır. Çünkü traktörün işini yapması için güç sağlar.
Motor, benzin ya da dizel yakıtla çalıştırılabilmektedir. Ancak traktörlerin çoğu dizel motorlarla çalışmaktadır. Bir traktörün beygir gücü ile ölçülen gücü yapılacak olan işe göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle ihtiyaç duyduğunuz güçte motora sahip bir traktör tercih etmelisiniz.
Şanzıman
Motordan sonra en önemli kısım bir traktörün transmisyonudur. Çünkü traktörün performansı, transmisyonuna bağlıdır. Hidrostatik şanzımana sahip traktör sahada en iyi olarak kabul edilmektedir.
Hidrostatik şanzımanlar, kullanıcının düzgün bir sürüşle traktörün hızı üzerinde tam ve kolay kontrol elde etmesini sağlayan ayak pedallarına sahiptir.
Traktör Aksamları
Traktörü tarlada ürün yetiştirmek gibi çiftlik işleri için kullanacaksanız eğer çeşitli aletleri traktöre takmanız gerekecektir. En kullanışlı olanlardan biri, bağlı ekipmanı kaldırmak ve indirmek için hidrolik bir asansör ekleyen üç noktalı askıdır. Ayrıca basit çeki demiri askıları ve özel askılar da bulunmaktadır. Dolayısıyla ihtiyacınızı belirleyip ona göre seçim yapmalısınız.
PTO (Kuyruk Mili)
Kuyruk mili traktörün gücünü makineye ya da araca aktarmaktadır. Güç aktarımı, tahrik milinin makineden traktörün kuyruk miline bağlanmasıyla tamamlanır. Dolayısıyla PTO, tarım işlerini tamamlamak için bir traktörün en çok kullanılan özelliklerinden biridir.
Lastikler
Bir traktörün en önemli organlarından bir tanesi de lastiklerdir. Ağır sıvı, lastiklere daha fazla ağırlık katar ve bir traktörün dengeleme gücünün artırılmasına yardımcı olur.
Traktör Satın Alırken Kontrol Edilmesi Gerekenler
Traktör satın almadan mutlaka kontrol edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
- Traktörün motorunu, şanzımanını, kaportasını ve iç döşemesini dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.
- Kötü bir dış görünüşü olan traktörün motoru bakımsız kalmış olabilir. Bu nedenle motoru mutlaka kontrol etmelisiniz.
- Motora mutlaka güç testi yapılmalıdır. Orta viteslerde yüksek devirde giderken ani frenleme yapılarak motorun egzozundan çıkan duman rengine, tekleme yapıp yapmadığına ve ayrıca sesinde farklılık olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer mavi egzoz dumanı var ise motor yağ yakıyordur, tekleme yapıyorsa piston segman ve silindirlerde problem olabilmektedir. Motorda farklı sesler varsa yataklarda boşluk olabilir.
- Şanzımanda ve motorda yağ kaçağı olup olmadığına ve motorun üfleme yapıp yapmadığına bakılmalıdır.
- Motorun yağ çubuğu çıkartılıp traktörde gaza basıldığında yağ akıtıp akıtmadığı kontrol edilmelidir.
- Debriyajı kontrol etmek için orta viteste yüksek devirde frenleme yapıldığında motorun devri azalmayıp hızı düşüyorsa debriyajda bir problem var demektir.
- Fren sistemini düz bir yolda giderken fren yaparak test edebilirsiniz. Lastik izleri mutlaka eşit olmalıdır. Eşit değilse balatalar aşınmış ya da kampanaların ayarı bozuk olabilir.
- Traktör dururken direksiyon sağa sola çevrildiğinde 10 cm'den fazla boşluk varsa direksiyon kutusu veya rotlarda problem olabilir.
- Gösterge panelindeki kontrol düğmelerinin ve ışıkların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
- Mümkünse traktör alırken bir tamirci ile kontrol edilmelidir.
- Tekerleklere, lastik büyüklüğüne ve jantlarda problem olup olmadığına bakılmalıdır.
- İlave parçaların tertibatının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
- Traktörün kuyruk mili özelliklerinin kullanılacak ekipmana uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Pulluk, tırmık, römork gibi tarım ekipmanlarına uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.