Ekstansif tarım, modern tarım yöntemlerinin kullanılmadan ilkel yöntemler ile gerçekleştirilen bir tarımdır. Bu tarım türünde geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.
İntansif tarım ise modern tarımın tüm yöntemlerinin uygulandığı bir tarım türüdür. En yüksek verim elde etmek için çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Yazımızda birbirine tamamen zıt olan bu iki tarım türü hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ekstansif Tarım Nedir?
Ekstansif tarım modern yöntemlerin kullanılmadığı bir tarım türüdür. Dolayısıyla teknoloji de kullanılmamaktadır. Aynı zamanda makine kullanım oranı da oldukça düşüktür. Gübre kullanımı ve tohum ıslahı da az görülmektedir.
Söz konusu metotta ilaçlama, gübreleme, kaliteli tohum ve sulama gibi uygulamalar yeterli seviyede değildir. Bu nedenle verim oldukça düşüktür. Daha çok iklimsel ve doğal koşullara bağımlıdır. Dolayısıyla tarım alanının genişliği değişmese bile yağışlarda görülen oranların değişmesi, üretimi oldukça etkilemektedir.
Ekstansif tarımda ürünlerin yetişmesi ile iklimsel koşullar arasında bir paralellik bulunmaktadır. Bu nedenle yağışların az olduğu dönemlerde üretim anlamında verim azalmaktadır. Yağışlar fazlalaştığında ise üretim artmaktadır.
Tarımsal Üretimde Teknolojinin Önemi Nedir?
Günümüzde tarım alanlarından daha çok verim alınması teknolojik yöntemler ile mümkündür. Teknolojik ve modern yöntemlerin kullanıldığı tarımda doğaya bağımlılık oldukça azdır. Dolayısıyla insan gücüne fazla gerek kalmadan üretimde maksimum seviyeye ulaşılabilmektedir.
Sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi faaliyetlerde modern teknolojilerden yararlanmak en iyi tercihtir. Teknoloji kullanımı tarım ile birlikte hayvancılığı da geliştirerek üretim noktasında daha çok verim alınmasını sağlamaktadır.
İntansif Tarım Nedir?
İntansif tarım modern tarımın tüm yöntemlerinin kullanıldığı tarım türüdür. Toprağın durumuna bağlı olarak birim alandan çok fazla ürün miktarı alınmasını ve hayvanlardan çok fazla et ve süt miktarının elde edilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla ekstansif tarıma göre çok daha verimli bir metot olarak karşımıza çıkar. İntansif tarımda ilaçlama, sulama ve gübreleme gibi birçok farklı teknik bulunmaktadır.
İnstansif Tarımın Avantajları Nelerdir?
İnstansif tarımın sunduğu avantajlar aşağıdaki gibidir:
- Mahsuller en iyi tohumlar ekilerek elde edilmektedir. Bu sayede ürünler de doğru orantılı olarak kaliteli olmaktadır.
- Üretimden elde edilen mahsullerin bir kısmı dış pazarlarda satışa sunulmaktadır. Dolayısıyla dış ticarette artış meydana gelir.
- Verimlilik ekstansif tarım yöntemine ve diğer tüm tarım yöntemlerine kıyasla çok daha yüksektir.
- İlaçlama kısmında zararlı maddelerin tespit edilmesini sağlar. Aynı zamanda bu durum kolayca engellenir.
İntansif Tarımda Verimi Artırmak için Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Ekstansif tarım yöntemine kıyasla intansif tarımda verimin arttırılması için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılan bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Makine Kullanımı: Makine kullanımı modern tarımın bir gerekliliğidir. Makine kullanımı sayesinde ürünün zamanında ekimi ve hasadının yapılmasını, aynı zamanda yüksek verimli olmasını sağlamaktadır.
- Sulama: İntansif tarımda su toprağa değişik sistem ve yöntemlerle birlikte verilmektedir. Daha az su kullanımı ve daha az işçilik tercih edilmektedir. Aynı zamanda tuzluluk problemi oluşturmayacak, kalite ve verimi artıracak sistemler kullanılmaktadır. Yüzey sulama, yağmurlama ve mikro sulama yöntemleri sıklıkla kullanılan yöntemler arasındadır.
- Gübreleme: İnsana ve doğaya zarar vermeyen organik gübreler kullanılmaktadır. Ekstansif tarımın aksine gübreleme işlemi ise el ile değil, makineler ile gerçekleştirilmektedir.
- Zirai Mücadele: Topraktaki zararlı maddelerin, haşerelerin yok edilmesi, insan ve doğa sağlığının desteklenmesi için zirai ilaçlama yapılmaktadır.
- Toprak Bakımı: Toprak zamanında sürülür ve yabancı otlardan arındırılır. Bu sayede erozyona karşı en iyi şekilde koruma sağlanmaktadır.
- Tohum Islahı: Tarım yapılacak bölgenin toprağı ve iklimi mutlaka göz önünde bulundurulur. Aynı zamanda verimi artıracak tohumlar seçilir.