Hidrolik makinelerinizin uzun ömürlü performansı, kullandığınız hidrolik sıvının kalitesine bağlıdır. Bu nedenle hidrolik sisteme, uygulamaya ve viskozite derecesine dikkat edilmelidir. Her şeyden önce, tüm bu bölümün en kafa karıştırıcı kısmı ise pek çok farklı tipte hidrolik yağ bulunmasıdır. Ancak bazı ipuçları ile makineniz için en iyi hidrolik sıvıyı seçmeniz mümkündür.
Hidrolik Yağ Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hidrolik yağ seçimi söz konusu olduğunda, iki temel şeyin dikkate alınması gerekir. Bunlar; hidrolik yağ tipi ve viskozite derecesidir. Belirtilen özelliklerin yanı sıra, sistemde kurulu olan hidrolik pompa tipi ve uygulama ile yağ seçimi de belirlenmelidir. Ayrıca doğru seçimler yapmak için gerekli olan baz yağ tipi, genel yağ kalitesi ve performans özellikleri gibi daha birçok faktör de bulunmaktadır. Bu nedenle, hidrolik yağ performansını etkileyen tüm gerekli faktörler hakkında bilgi sahibi olmanız seçiminizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
Viskozite Gereksinimleri
Hidrolik yağ seçimi sürecinde gerekli olan ilk şey, pompa tasarım tipleri ve viskozite dereceleridir. Hidrolik sistemler; kanatlı, dişli ve pistonlu olmak üzere üç ana pompa tasarımı ile donatılmıştır. Temel olarak pompa tasarımları, belirli faaliyetler ve görevler için geliştirilmektedir. Bu nedenle birbirlerinden farklıdırlar.
- Kanatlı Pompa: Kanatlı pompa, dönen şaftın etrafında düzenlenmiş yuvalara sahip rotorlarla tasarlanmıştır. Basınç kapasitesi biraz düşük olsa da düzgün çalışma ve düşük gürültü sağlar. Aynı zamanda kanatlı pompalar diğer pompalara göre nispeten pahalıdır. Ancak sabit akış sağlayarak bunu telafi etmektedir.
- Pistonlu Pompa: Hidrolik makineler için pompalar sabit veya değişken deplasmanlı tiptedir. Pistonlu pompa değişken kategorisine girer ve orta seviye hidrolik pompadır. Bu tip pompalar kanatlı pompalara göre daha dayanıklıdır. Aynı zamanda 6.000 psi yüksek basınç ürettiği için ağır sanayi işlerini de yapabilmektedir.
- Dişli Pompa: Dişli pompa temel olarak iki tiptedir. Bunlar; içten ve dıştan dişlidir. Her ikisi de sabit deplasman kategorisine girmektedir. Ayrıca dişli pompalar basittir ve çoğu hidrolik makinede kullanılmaktadır. Diğer pompa türlerine göre daha az bakıma ihtiyaç duydukları için herkesin ihtiyacına ekonomik olarak uygundurlar.
İki ana tip dişli pompa vardır. Bunlar; harici ve dahili dişlidir. Harici pompa iç dişli genellikle otomotiv hidrolik yağ pompalarında bulunurken, yağı dişlinin dışına geçiren ve iten iki dişli ile etkinleştirilir. Farklı şekilde kurulmaktadırlar. Bir dış dişli rotor, çalışması için iç dişli aracılığıyla bağlanır. Bakımı kolay dişli pompalara sahiptirler. Ancak 300 cSt'ye kadar sınırlı viskozite aralığı bulunmaktadır. İç dişli, 2.200 cSt'ye kadar geniş bir viskozite seçeneği yelpazesi sunmaktadır. Bu sayede pompanın 3.500 psi'ye kadar yüksek basınçlar üreterek yüksek verimlilik ve sorunsuz çalışmasını sağlar.
Farklı Yağ Türleri
Uygulamalara bağlı olarak çeşitli yağlayıcı türleri bulunmaktadır. Dolayısıyla uygun yağa ilişkin seçim yapmak zor bir görev haline gelebilmektedir. Bu nedenle, doğru yağı seçmenize yardımcı olmak için uzmanlar tarafından önerilen birkaç ipucunu göz önünde bulundurmanız en iyisi olacaktır. Hidrolik yağ türleri aşağıdaki gibidir:
- Aşınma Önleyici Yağ: Yağlamayı sürdürmek için çoğunlukla motorda kullanılan aşınma önleyici yağ ve hidrolik yağ olarak Çinko Dialkil Ditiyofosfat kullanılmaktadır.
- Tek Dereceli Yağ: Hidrolik sistem düşük sıcaklık gerektirdiğinde tek dereceli veya çok dereceli yağ kullanmaktadır. Bu, uygulamanın viskozite derecesini korumasına yardımcı olmaktadır.
- Deterjan Yağı: Deterjan yağları, boyut olarak daha küçük oldukları için mobil hidrolik sistem için en uygun olanlardır. Deterjan yağının en iyi avantajı; su içeriğini emülsifiye etmesidir.
Viskozite gereksinimleri ve yağ türlerine dikkat ederek makinenize en uygun sıvıyı seçmeniz mümkündür. Bu sayede makinenizin verimliliğini maksimum düzeyde artırabilirsiniz.