Tarım Makineleri Nelerdir?

: 28 June 2022 / Okuma Süresi : 4 dk. /

Tarım makineleri tarımın yapıldığı bölgeye, üretim alanına ve yapılacak olan işleme göre farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır.

Tarım Makineleri Nelerdir?

Tarım sektörünün giderek çeşitlenmesi doğal olarak tarım makinelerine olan ihtiyacın da artmasına neden olmuştur. Teknoloji ile birlikte tarım makineleri, otomatik ve yardımcı tarım makineleri, tarım aletleri gibi ekipmanlar gelişmiş ve tarım sanayisinin sürdürülebilir olması sağlanmıştır. Tarım makineleri, kullanım amaçlarına ve alanlarına göre farklılık göstermektedir. Tarımı kolaylaştıran bu makineler sayesinde üretim oldukça kolaylaşmıştır.

Tarım Makineleri Nelerdir?

Tarımda kullanılan makineler iki kategoride incelenmektedir. Bunlar;

  • Kuvvet Makineleri
  • İş Makineleri şeklindedir.

Kuvvet Makineleri: Doğal ya da kimyasal enerjinin mekanik enerjiye dönüştürülmesini sağlayan makinelerdir. İçten yanmalı motorlar, traktör, rüzgâr tribünleri kuvvet makinelerine örnek olarak gösterilebilir.

İş Makineleri: Kuvvet makinesinden alınan enerji ile çalışan makinelere iş makineleri adı verilmektedir. Biçerdöver makinesi, ilaçlama makinesi ya da pulluk gibi makineler iş makinelerine örnek olarak gösterilebilir.

Bahsedilen makineler dışında kalan kazma ve kürek gibi gereçler ise tarım aletleri olarak adlandırılmaktadır.

Sıklıkla Kullanılan Tarım Makineleri Nelerdir?

Kullanılan makineler tarımın yapıldığı bölgeye ve üretim alanına göre farklılaşmaktadır. Ancak genel olarak sıklıkla kullanılan tarım makineleri aşağıdaki gibidir:

Traktör

Traktör tarımsal faaliyetlerin temelini oluşturmaktadır. Pulluk ve gübreleme gibi makinelerin kullanılması için traktörlere ihtiyaçları vardır. Aynı zamanda römorklu traktörler, yüklerin taşınması için de kullanılmaktadır.

Traktör;

  • Tarlalarda,
  • Bahçelerde,
  • Bağlarda,
  • Şehirlerin parklarında kullanılan; tarım aletlerine çekicilik yapan, kendinden itimli motoru olan kara taşıtı olarak tanımlanabilmektedir.

Lokomobiller traktörlerin ilk öncüleri olarak kabul edilmektedir. İçten yanmalı motoru olan ilk traktör 1892 yılında John Froehlich tarafından üretilmiştir.

Orak Makinesi

En çok kullanılan makineler arasında yer alan orak makinesi tahılın kolay bir şekilde toplanmasını sağlar. Çünkü orak makinesi tarladaki tahılı biçer, demetler ve öbekler.

Balya Makinesi

Çiftçilerin samanları bağlamak için kullandığı makinedir. Buğday, yonca, darı gibi tahılları biçer ve aynı zamanda bu tahılların samanını bağlayıp dikdörtgen prizma haline getirir. Bu balyanın ağırlığı 25 - 30 kg arasında değişiklik göstermektedir.

Bu makine taşıma ve depolamayı kolaylaştırır. Aynı zamanda çiftçiye zaman kazandırır ve insan gücüne kıyasla daha az masraflıdır.

Biçerdöver

Biçerdöver toprağın hasat edilmesini ve aynı zamanda harman işleminin de gerçekleştirilmesini sağlayan makinelerdir. En sık kullanılan tarım makineleri arasında yer alır.

Biçerdöver 1835 yılında A. Y. Moore tarafından Michigan’da icat edilmiştir. A. Y. Moore biçme, dövme, harmanlama ve temizleme gibi hasadın işlemlerini tek bir makinede toplamayı hedeflemiştir. Dolayısıyla biçerdöverler çok yönlü makinelerdir.

Yapılan ilk biçerdöver makineler hayvanlar tarafından çekilmekteydi. Ancak 18 yüzyılın sonunda buhar gücüyle çalışan makineler kullanılmaya başlanmıştır.

Çapa Makinesi

Mısır, ayçiçeği ve domates gibi bazı bitkilerin belirli aralıklarla ekilmesi gerekmektedir. Bu noktada çapa makinesi bu tarz bitkilerin tarımında ciddi avantajlar sunmaktadır. Aynı zamanda toprağın havalandırılıp yabani otlardan arındırılması da çapa makinesi ile mümkündür.

Harman Makinesi

Nohut, fasulye ve tahıl gibi hasat edilen tarım ürünlerinin ovalama ya da dövme yöntemleri ile kabuklarından ayrılmasını sağlayan makinelerdir.

Pulluk

Bu makine sertleşmiş toprağın kesilmesini ve havalandırılıp devrilmesini sağlamaktadır. Bu sayede toprak yabani otlardan arındırılır. Ayrıca pulluk sayesinde toprağa serilmiş gübrenin toprağa karışması da sağlanmaktadır.

Toprak Frezesi

Tarım makineleri arasında yer alan toprak frezesi toprağın işlenmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla hareketli parçalara sahiptir. Toprağı ufalayarak parçalar ve aynı zamanda havalandırır. Dolayısıyla toprağın ekime hazır hale getirilmesinde kullanılmaktadır.

Silaj Makinesi

Yem olarak kullanılan mısır ya da yonca gibi yeşil ve sulu bitkilerin parçalanarak depo alanına aktarılmasını sağlayan makinelerdir.

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.