Traktörleri En İyi Durumda Tutabilmek için Öneriler

: 12 December 2022 / Okuma Süresi : 4 dk. /

Traktör parçalarının sorunsuz bir şekilde çalışması ve iyi durumda olması traktörünüzü en iyi durumda tutmak için oldukça önemlidir.

Traktörleri En İyi Durumda Tutabilmek için Öneriler

 

Traktör, değerli bir yatırımdır. Bu nedenle kusursuz durumda ve çalışmaya hazır halde bulunması oldukça önemlidir. Başka bir deyişle bakımlı olması gerekmektedir. Bu nedenle traktörünüzü en iyi durumda tutabilmek için bazı önerileri dikkate almanız gerekmektedir.

Traktörünüzü En İyi Durumda Tutabilmek için Yapabilecekleriniz

Aşağıdaki önerileri dikkate alarak traktör bakımını gerçekleştirebilir ve traktörünüzü en iyi durumda tutabilirsiniz.

Genel Muayene

Bakım işi gözlemlemeyle başlamalıdır. Bu nedenle traktörü detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Herhangi bir hasar, aşınma ve çatlak, sızıntı ve diğer gözle görülür sorunlar olup olmadığına dikkat etmelisiniz. 

Traktörün her tarafını dikkatlice incelediğinizden ve makinenin tüm parçalarını kontrol ettiğinizden emin olduktan sonra motoru muayene etmelisiniz. Motor muayenesinde bağlantısı kesilmiş borular veya aşınmış parçalar gibi anormal durumlar olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Muayeneyi düzenli aralıklarla yapmanız en iyi tercih olacaktır.

Düzenli Temizlik

Hareketli parçaların içine kir, toz ve pislik girmesi traktör hasarına neden olabilir. Ancak endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü traktör parçalarının kirlenmesi normal bir durumdur. Bu nedenle traktörünüzü düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.

Traktörü temizlerken lastik paletler üzerinde traktörünüzü durdurabilirsiniz. Kirli parçaları temizlemek için buhar veya basınçlı hava, biriken yağları gidermek için önerilen yağ gidericileri kullanmalısınız. İşiniz bittiğinde, traktör üzerindeki tüm emniyet sembol ve çıkartmalarının  görünür olduğundan emin olmalısınız.

Traktör Filtrelerinin Kontrolü ve Değişimi

Traktör motorunda, sistemdeki kirletici maddeleri tutan pek çok filtre bulunmaktadır. Bu filtreler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Filtreler düzgün çalışmasını engelleyecek düzeyde aşınmışsa mutlaka değiştirilmelidir. Her muayene işleminde aşağıdaki filtreleri kontrol etmeniz en iyisidir:

  • Hava filtresi: Toz ve kirin motora girmesini önler. Özellikle tozlu mevsimlerde düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Yakıt filtresi: Kirletici maddelerin yakıt sistemine girmesini önler. Metal yakıt filtreleri temizlenip yeniden kullanılabilmektedir. Ancak naylon ve kağıt filtreler kirlendiği zaman değiştirilmelidir.
  • Yağ filtresi: Motorun yağ beslemesine kir, tortu ve pislik girmesini önler. Her yağ değişiminde temizlenmelidir.
  • Şanzıman filtresi: Şanzıman sıvısında dolaşan ve şanzımanın sorunsuz ve verimli çalışmasını engelleyen kirletici maddeleri tutmaktadır.
  • Hidrolik filtre: Hidrolik sıvının pislik nedeniyle tıkanmasını önler. Tıkanıklık sistemi yavaşlatabilir ve traktöre zarar verebilir. Bu nedenle gerektiğinde derhal değiştirilmelidir.

Traktör Lastik Basıncının Kontrolü

Traktör lastikleri, önerilen basınçta tutulmalıdır. Önerilen basınç değerini bilmiyorsanız lastiklere ait teknik bilgiler belgesine bakarak veya satıcınıza danışarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yağlama Noktalarının Kontrolü

Yağlama noktaları; rulman, dişli ve zincir dişlisi gibi hareketli parçalara yağın uygulandığı yerlerdir. Yağlama noktaları bahsedilen bu parçaların sorunsuz çalışmasını sağlar. Dolayısıyla bu noktalar düzgün şekilde yağlanmazsa traktör bozulabilmektedir. Uygun yağlama yapılırsa kayış ve zincirler gibi önemli motor parçalarının kullanım ömrü uzatılabilmektedir.

Yağlama noktaları kontrol edilirken yağın uygulandığı yerin yakınında çatlak veya korozyon gibi aşınma ya da hasar belirtisi olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Herhangi bir belirti gördüğünüzde, ilgili parçalar derhal değiştirilmelidir. Yağlama noktalarını kontrol ederken traktörün somun ve cıvatalarını da kontrol etmek iyi bir fikirdir.

Traktör Motor Soğutma Sisteminin Düzgün Çalışıp Çalışmadığının Kontrolü

Traktörün motor soğutma sistemi çok önemli bir sistemdir. Ancak aşınmaya karşı en dirençsiz parça soğutma kayışıdır. Bu nedenle düzgün çalışıp çalışmadığını rutin bir şekilde kontrol etmek oldukça önemlidir.

Sistemde yeterli soğutma suyu olduğundan emin olmak da son derece önemlidir. Az düzeyde bulunması halinde uygun şekilde doldurulmalıdır. Araziye çıkmadan önce traktörün uygun seviyede soğutma suyuna sahip olup olmadığını kontrol edilmelidir. Soğutucu suyu yeterli değilse ve ani müdahale edilmezse motor çok fazla ısınır. Bu durum da onarılamaz hasara neden olabilmektedir.

 

Markalar referans amaçlı gösterilmiştir. Orijinal ürün olduğu anlamına gelmez.